U kunt resources ook aan rollen toewijzen. Dit komt van pas wanneer u weet welke type expertise nodig is, maar niet weet wie het werk daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Rollen aanmaken en toewijzen

U moet eerst de gebruikersrollen aanmaken in Instellingen > Gebruikers > Gebruikersrollen.

Nadat u alle rollen hebt aangemaakt die in uw bedrijf worden gebruikt, moet u de rollen aan uw medewerkers koppelen in Instellingen > Gebruikers > Gebruikersbeheer. Een rol is gekoppeld aan een Arbeidsovereenkomst en is alleen geldig vanaf de startdatum van de overeenkomst tot de einddatum.

U kunt medewerkers aan één gebruikersrol koppelen, en die rol gebruiken om de beschikbare mensen voor uw projecten te zoeken en er resourcetoewijzingen aan te geven. U kunt de medewerkers een voor een bewerken of meerdere gebruikers tegelijk bijwerken.

Als de Rol van een gebruiker wijzigt, dan moet u altijd een nieuwe arbeidsovereenkomst aanmaken om te voorkomen dat er gegevens met terugwerkende kracht worden gewijzigd.

Resources aan rollen toewijzen

Wanneer u rollen hebt aangemaakt en aan medewerkers hebt gekoppeld, kunt u uw projecten met rollen gaan plannen.

Ga naar het tabblad Projectplan van uw project en open het gedeelte Leden en activiteiten > Leden. Dit gedeelte is onderverdeeld in Rollen en Projectgroep. Als u niet zeker weet wie er aan een project gaat werken, dan kunt u voorlopig een roltoewijzing toevoegen die u later naar een medewerker kunt verplaatsen.

Om deze voorlopige aanduiding toe te voegen, klikt u op de tijdlijn naast een rol, waarna het venster Nieuwe toewijzing wordt geopend. Stel de werkdruk en de start- en einddatum in en klik op Opslaan om de toewijzing op te slaan.

Resources vanuit rollen aan gebruikers toewijzen

Wanneer u weet wie het werk daadwerkelijk gaat uitvoeren, kunt u de roltoewijzing naar een medewerker verplaatsen. U gaat daarvoor naar de weergave Projectplan van uw project of naar Resourceplanning > Resourceplanning, per rol.

Projectplan

Als u de resourceplanning voor een specifiek project maakt, dan is het het gemakkelijkst om in de weergave Projectplan resources vanuit een rol aan een medewerker toe te wijzen.

1. Open het gedeelte Leden en activiteiten > Leden om alle roltoewijzingen voor dat specifieke project weer te geven.
  2. Klik op de roltoewijzing in de tijdlijn.
  3. Klik op Gebruikers selecteren om de juiste mensen te vinden.
    • U kunt alle medewerkers en hun beschikbaarheid in uren tijdens de toewijzing weergeven.
    • U kunt een aantal medewerkers selecteren, en de toegewezen uren onder hen verdelen.
    • Zelfs als de toewijzing aan een specifieke rol is gedaan, kunt u deze aan medewerkers met andere rollen toewijzen.
  4. Klik op Opslaan om de toewijzing uit de rol te verplaatsen.

Overzicht resourceplanning

Als u een overzicht wilt weergeven van alle toekomstige resources die nodig zijn, dan gebruikt u de weergave Resourceplanning, per rol. In dit overzicht ziet u de resourcetoewijzingen van zowel de rollen als de medewerkers. Door de roltoewijzing open te klikken kunt u deze aan een medewerker toewijzen.