• De SOAP API is een interface en moet ingeschakeld zijn om de functies hieronder te kunnen bekijken en gebruiken.
  • Een webservice is een type API dat op afstand wordt gehost en via het internet als een service wordt aangeboden. Voor meer informatie over webservices raadpleegt u Wikipedia: Web service.
  • Details van de SOAP API van Severa vindt u in de WSDL.
  • De documentatie de SOAP API van Severa vindt u in: https://sync.severa.com/webservice/S3/apidocs.

In het kort

De SOAP API van Severa is een webservice-API waarmee u een interface tussen Severa en andere softwareapplicaties kunt programmeren. De code die uw programmeur voor de API schrijft, zorgt ervoor dat het ene programma de gegevens van het andere kan gebruiken door een verzoek daartoe te verwerken, de gegevens op te halen en deze over te brengen. In feite fungeert de API als een snelkoppeling voor het uitwisselen van gegevens tussen softwareprogramma's. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de API te gebruiken voor het ophalen van gegevens uit Severa, zoals de werkuren van de medewerkers voor het genereren van de maandelijkse loonbetalingen door de loonadministratiesoftware. De API kan ook op de omgekeerde manier worden gebruikt, namelijk om gegevens van een ander programma naar Severa over te brengen.

Meestal bepaalt een klein groepje mensen hoe de SOAP API wordt gebruikt, maar de voordelen van het delen van gegevens tussen applicaties kunnen voor alle gebruikers zichtbaar zijn, afhankelijk van het type gegevens dat tussen de applicaties wordt gedeeld.

Aan de slag

Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de SOAP API op de behoeften van uw bedrijf is afgestemd. Bekijk de WSDL met de programmeurs van uw bedrijf en bespreek de mogelijkheden.

De SOAP API schakelt u in bij Instellingen > Upgrades > Pas de functies aan. Klik op Interfaces, selecteer SOAP API en klik op Volgende om door te gaan naar de pagina Overeenkomst. Controleer de informatie op de pagina Overeenkomst en klik op Overeenkomst bevestigen.

Klik hier voor meer details en instructies (alleen in het Engels).

Toestemmingen

Na het inschakelen moet de Beheerder toestemmingen verlenen aan de specifieke gebruikers voor het beheren van de API. Ga hiervoor naar Instellingen > Gebruikersbeheer. Open de gebruiker die u wilt bewerken en ga naar Toestemmingen > SOAP API en selecteer Toegestaan.

Welke gegevens via de API worden opgehaald en verzonden, wordt beperkt door de toestemmingen van de gebruiker.

API inschakelen of uitschakelen

Nadat een gebruiker toegang tot de API heeft gekregen, wordt in zijn profiel een nieuw gedeelte zichtbaar.

Om de API uit te schakelen, klikt u op uw naam in de rechterbovenhoek en selecteert u Mijn profiel. Ga naar het gedeelte SOAP API en schakel de API daar uit.