De synchronisatie met Google Agenda helpt u de planning van uw werk te coördineren door gebruik te maken van een tweerichtingssynchronisatie tussen Severa en Google.

Voor de synchronisatie met Google Agenda is een betaald account voor Google Workspace vereist.

De OAuth-authenticatie zorgt voor een veilige en makkelijke inrichting. Nadat de authenticatiemethode voor een organisatie is vastgelegd, kunnen individuele gebruikers de synchronisatie in Severa inschakelen en in gebruik nemen. De synchronisatie met Agenda brengt activiteiten als agenda-items naar Google over en agenda-items uit Google worden op hun beurt weer als activiteiten overgedragen.

Activiteiten die als projecttaken zijn aangemaakt, worden niet ondersteund en deze invoer wordt niet gesynchroniseerd.

Om de synchronisatie in te richten moet u beschikken over beheerdersrechten voor beide systemen. Voer de instructies voor de vereiste stappen eerst uit in Google Cloud Platform Console en daarna in Severa.

Voor een correcte werking van de synchronisatie moeten de e-mailadressen van de gebruikers in beide systemen gelijk zijn.

Google-serviceaccount maken

Eerst moet u een account maken waarmee de synchronisatie kan worden goedgekeurd (zowel voor Google Drive als voor Google Agenda). Met onderstaande stappen maakt u een serviceaccount aan bij Google Cloud Platform Console.

Project maken

1. Log in bij Google Cloud Platform Console als hoofdbeheerder.
  2. Kies een van de opties:
    • Als u de console nog niet eerder hebt gebruikt, dan gaat u akkoord met de Terms of Service en klikt u op Create Project.
    • Als u de console eerder hebt gebruikt, dan opent u de lijst met projecten door boven aan het scherm op de pijl naast de naam van uw meest recente project te klikken. Klik vervolgens op New Project.
  3. Voer een beschrijvende projectnaam in en klik op Create.

API's voor serviceaccount inschakelen

1. Klik op Menu > APIs & Services > Library
  2. Selecteer Google Calendar API
  3. Klik op Enable

Serviceaccount maken

1. Klik in de linkerbovenhoek van de console op Menu > IAM & Admin > Service accounts
  2. Klik op Create Service Account
  3. Voer een naam voor de serviceaccount in en klik op Create and continue
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst Grant this service account access to project (optional) de rol Project > Editor voor de nieuwe account en klik op Continue
  5. Klik op Done
  6. Klik op de naam van de zojuist gemaakte serviceaccount.
  7. Klik op de tab Keys
  8. Selecteer Create new key in de vervolgkeuzelijst Add key
  9. Kies P12 als codetype en klik op Create
    • Een bestand met de naam "yourproject.p12" wordt naar uw computer gedownload.
    • U moet dit bestand naar Severa uploaden, dus onthoud de locatie van het bestand.
  10. Noteer het wachtwoord van de privésleutel en klik op Close
  11. Ga terug naar de tab Details
  12. Klik op Show advanced settings
  13. Kopieer de Client ID. Deze hebt u bij de volgende stappen nodig.
  14. Klik op View Google Workspace Admin console bij Domain-wide Delegation
  15. Ga naar Menu > Security > Access and data control > API Controls
  16. Selecteer Manage Domain Wide Delegation in het venster Domain wide delegation
  17. Klik op Add new
  18. Voer de Client ID van de serviceaccount in het veld Client ID in
  19. Voer in het veld OAuth scopes (comma-delimited) de lijst met scopes in waartoe uw applicatie toegang moet worden verleend.
  20. Klik op Autoriseren

Severa configureren

U moet beschikken over de toegangsrechten van een beheerder voor toegang tot de instellingen voor agendasynchronisatie.

1. Ga naar Instellingen > Integraties > Google Agenda.
  2. Voer het E-mailadres van serviceaccount in dat in Google is aangemaakt.
  3. Click Select private key file and locate the .p12 file from your computer and upload the file into Visma.net Project Management
  4. Klik op het pictogram voor bewerken om het Wachtwoord privésleutel in te voeren.
  5. Selecteer welke activiteitstypen Severa met Google moet synchroniseren.
    • Het is niet mogelijk om te beperken welke agenda-items Google met Severa synchroniseert.
    • Privé-items uit Google krijgen het activiteitstype "Persoonlijk" als er in Severa een dergelijk activiteitstype bestaat. Alle andere items krijgen het standaardactiviteitstype.
  6. Wanneer de synchronisatie is ingesteld, schakelt u de integratie in met de wisselknop rechts bovenaan.

Als er fouten optreden, dan controleert u of u alle instellingen in Google hebt vastgelegd en of de e-mailadressen en het wachtwoord correct zijn ingevoerd.

Als de synchronisatie voor uw organisatie is ingeschakeld, dan kunnen gebruikers voor zichzelf de synchronisatie in Mijn profiel inschakelen.

Synchronisatie met Google Agenda gebruiken

Het item wordt gesynchroniseerd, ook als u de agendasynchronisatie niet hebt ingeschakeld. Als een andere gebruiker in uw bedrijf de agendasynchronisatie heeft ingeschakeld en u deelnemer of eigenaar van het item bent.

1. Klik op uw naam in de bovenste navigatie en selecteer Mijn profiel.
  2. Ga naar Agenda en activiteiten > Agendasynchronisatie
  3. Schakel de synchronisatie met de wisselknop in.
  4. Na het inschakelen worden de agenda's automatisch gesynchroniseerd.

Alle agenda-items uit Google worden met Severa gesynchroniseerd en alle activiteiten die voor synchronisatie zijn gemarkeerd (een lijst met activiteitstypen opent u door op de link te klikken) worden door Severa met Google gesynchroniseerd.

Een synchronisatiecyclus duurt ~30 seconden.

Eerste synchronisatie

Bij de eerste synchronisatie wordt geprobeerd om bestaande items te matchen op basis van onderwerp/activiteitsnaam, startdatum, einddatum, begintijd, eindtijd en terugkeerpatroon.

Items die ouder zijn dan 30 dagen worden bij de eerste synchronisatie niet gesynchroniseerd, tenzij het terugkerende activiteiten met herhalingen in de toekomst zijn. Na de eerste synchronisatie worden alleen wijzigingen gesynchroniseerd.

Wat zet de synchronisatie in gang?

De synchronisatie wordt door bepaalde acties in Severa in gang gezet. Als een gebruiker niet is ingelogd, dan wordt de synchronisatie niet gestart.

• Wanneer u van het ene gedeelte naar het andere navigeert
  • Wanneer agenda-items in Severa worden gewijzigd
  • Als een andere gebruiker in uw bedrijf de agendasynchronisatie heeft ingeschakeld en u deelnemer of eigenaar van het item bent. Het item wordt gesynchroniseerd, ook als u de agendasynchronisatie niet hebt ingeschakeld.