Werktypen zijn de verschillende taken die gebruikelijk voor (verkoop)projecten worden verricht en kunnen zowel productief als niet-productief zijn. Voorbeelden van werktypen zijn adviseren, projectbeheer, administratie, enzovoort. De standaardwaarden die u in de instellingen ziet, zijn afkomstig uit de branche die bij de registratie van Severa is geselecteerd, maar u kunt deze aan uw wensen en organisatie aanpassen.

Productief en niet-productief werk

Met de productiviteitsinstelling van een werktype wordt het productiviteitspercentage van de medewerkers berekend. Dit percentage wordt berekend op basis van het werktype dat in de werkuurinvoer is gebruikt.

Een werkuur dat is geprijsd, wordt altijd als productief beschouwd, ongeacht de instelling van het werktype.

Flextijd berekenen

Wanneer flextijd wordt gebruikt, accumuleren alle ingevoerde werkuren met werktypen flextijd. Voor bijvoorbeeld het invoeren van lunchpauzes, kunt u tijdinvoer gebruiken.

Werktypen beheren

Om werktypen te beheren gaat u naar Instellingen > Werktype-, reiskosten- en productregisters > Werktypen. Er zijn kant-en-klare werktypen beschikbaar, maar u kunt zo nodig nieuwe toevoegen en de bestaande bewerken. Wanneer u een werktype bewerkt, kunt u zien of dit aan een organisatie/bedrijf, fase, projectlid, offerteregel, gebruiker of werkuurinvoer is gekoppeld.

Als u een werktype wilt uitschakelen of verwijderen, dan houdt u de muisaanwijzer boven de regel, zodat de beschikbare acties worden getoond. Voordat u een werktype dat in gebruik is, kunt verwijderen, moet u de gekoppelde elementen op een ander werktype overzetten.