U kunt projecten aanmaken door in de bovenste navigatiebalk Nieuw toevoegen te openen, of door op Project in de navigatiebalk aan de zijkant te klikken.

De valuta kan na het opslaan van een project niet meer worden gewijzigd, dus als u meerdere valuta's gebruikt (hiervoor is de add-on Multi-valuta nodig), selecteer dan de juiste valuta bij het aanmaken van het project.

Interne projecten

Voor de interne klanten van uw bedrijf kunt u interne projecten aanmaken. Interne projecten zijn een ander soort projecten dan klantprojecten:

• Bij interne projecten ontbreekt het tabblad Verkoop.
  • Uren of producten uit een intern project kunnen niet worden gefactureerd.
  • Op het tabblad Financieel kunt u alleen vergoedingen toevoegen die verband houden met het interne project.
  • U kunt alleen andere interne projecten als sjabloon voor een intern project gebruiken.

Tijdinvoer mag alleen voor interne projecten worden ingevoerd.

U kunt een nieuw intern project aanmaken vanuit de bovenste navigatiebalk, vanuit de klanten- en projectoverzichten of vanuit de klantengegevens van uw bedrijf. Hiervoor gaat u naar de bovenste navigatiebalk > Nieuw toevoegen > Project > Intern project > gegevens invoeren en Opslaan.

De klantengegevens van uw bedrijf vindt u bijvoorbeeld in het klantenoverzicht. De interne klantengegevens herkent u aan het grijze selectievakje.

Interne projecten kunnen niet achteraf in klantprojecten worden omgezet.

Klantprojecten

U kunt een nieuw klantproject aanmaken vanuit de bovenste navigatiebalk, vanuit de klanten- en projectoverzichten of rechtstreeks vanuit de klantengegevens. Hiervoor gaat u naar de bovenste navigatiebalk > Nieuw toevoegen > Project > Klantproject > gegevens invoeren en Opslaan.

Wanneer u klaar bent, wordt het nieuwe project weergegeven. U kunt de details van het project bewerken of er activiteiten en notities aan toevoegen. Alle activiteiten die aan een project zijn gekoppeld, worden onder Activiteiten weergegeven en kunnen daar eenvoudig worden aangepast. Vanuit het tabblad Verkoop hebt u ook makkelijk toegang tot de offertes en bestanden die eraan zijn toegevoegd. Zo nodig kunt u daar ook nieuwe offertes en bestanden toevoegen.

Als u ergens anders in het programma werkt, dan kunt u overal weer naar het project teruggaan door op de naam van het project te klikken. Met Historie in de bovenste navigatiebalk hebt u toegang tot de laatste 10 plekken die u in het programma hebt bezocht.

Projectgegevens

De pagina met de projectgegevens is verdeeld in vijf tabbladen:

• Verkoop: Informatie die verband houdt met het verkoopproces en de activiteiten van het project.
  • Projectplan: Projectfasen, werkuren en begrote werkuren, en tijdlijnen.
  • Samenwerking: Projectnotities en een kanbanweergave van de projecttaken.
  • Financieel: Projectprijzen, vergoedingen en overige kosten, en financiën.
  • Projectinstellingen: Instellingen op projectniveau, zoals standaardfacturatiegegevens en algemene instellingen.

De projectnaam, het projectnummer en de projectmanager worden bovenaan weergegeven. De naam van de klant wordt als een link onder de projectnaam weergegeven, zodat u eenvoudig van het project naar de klantgegevens kunt gaan. De omschrijving van het project kan standaard worden weergegeven of verborgen. Als u de omschrijving weergeeft, dan kunt u ook zien wanneer het project is aangemaakt en door wie. Is het project bijgewerkt, dan wordt dat hier ook vermeld.

U kunt de projectstatus instellen met het menu naast Projectmanager. Als u een status selecteert, dan wordt de statusnaam direct weergegeven, maar u moet op de status klikken om te zien of er een omschrijving is toegevoegd.

Als u een project moet sluiten of verwijderen, dan vindt u deze opties naast de knop Factureerbaar.

Een project waaraan werkuren, activiteiten, vergoedingen en overige kosten, offertes of facturen zijn gekoppeld, kunt u niet verwijderen.

U kunt het project eenvoudig factureren door op de knop Factureerbaar te klikken. Op de knop ziet u het bedrag dat wacht op facturatie. Als er nog niets te factureren is, dan kunt u een conceptfactuur aanmaken en er handmatig rijen aan toevoegen.

Verplichte aangepaste velden voor projecten

Door verplichte aangepaste velden te gebruiken, kunt u afdwingen dat bij het aanmaken van nieuwe projecten bepaalde gegevens worden ingevoerd. In de instellingen maakt u aangepaste velden en stelt deze als verplicht veld voor projecten in.

Aangepaste velden zijn beschikbaar in de Platinum- en Enterprise-versies van Severa.

Als een medewerker vanuit de bovenste navigatiebalk of vanuit het Projectoverzicht een nieuw project aanmaakt, dan worden de velden weergegeven en kan het project niet worden opgeslagen als deze velden geen gegevens bevatten. Als een verkoopproject is gewonnen en in een project is omgezet, dan wordt er een venster geopend waarin u de verplichte gegevens kunt invoeren.

Als u de gegevens niet bij de hand hebt, dan kunt u het venster sluiten zonder de gegevens in te voeren.

Een verplicht veld dat u aanmaakt, is voor alle projecten verplicht. U vindt alle projecten waarvoor verplichte gegevens ontbreken in het Projectoverzicht of in het rapport Projecten. In het overzicht staat naast de projectnaam een pictogram dat aangeeft dat er gegevens ontbreken. Door de muisaanwijzer boven het pictogram te houden ziet u een lijst met ontbrekende gegevens. Door op het pictogram te klikken wordt er een pop-upvenster weergegeven waarin u de ontbrekende gegevens kunt invoeren. U kunt ook naar Rapporten > Rapporten aanmaken > Projecten gaan en het rapport Projecten openen.

Met het filter Heeft lege verplichte aangepaste velden beperkt u de lijst tot de projecten waarvoor verplichte gegevens ontbreken. U ziet welke gegevens ontbreken door de waarde Lege verplichte aangepaste velden toe te voegen.