Met de Google Drive-integratie kunt u digitale bestanden opslaan en delen voor projecten die in Severa worden beheerd.

Bestanden worden in Severa toegevoegd, bewerkt en verwijderd. Vanuit Google is er geen verbinding met Severa, dus bestanden die in Google worden toegevoegd, worden daar weergegeven. De bestanden worden in Google opgeslagen en nemen daarom geen schijfruimte in Severa in beslag. De bestanden in Google zijn zichtbaar voor het gebruikersaccount dat in de instellingen voor gegevensoverdracht is opgegeven. In Google kunt u bestanden delen, zodat die ook voor andere gebruikers in uw bedrijf zichtbaar zijn. Op deze manier kunnen andere medewerkers de bestanden in Google ook bekijken.

Voor de synchronisatie met Google Drive is een betaald account voor Google Workspace vereist.

Google-serviceaccount maken

Eerst moet u een account maken waarmee de synchronisatie kan worden goedgekeurd (zowel voor Google Drive als voor Google Agenda). Met onderstaande stappen maakt u een serviceaccount aan bij Google Cloud Platform Console.

Project maken

1. Log in bij Google Cloud Platform Console als hoofdbeheerder.
  2. Kies een van de opties:
    • Als u de console nog niet eerder hebt gebruikt, dan gaat u akkoord met de Terms of Service en klikt u op Create Project.
    • Als u de console eerder hebt gebruikt, dan opent u de lijst met projecten door boven aan het scherm op de pijl naast de naam van uw meest recente project te klikken. Klik vervolgens op New Project.
  3. Voer een beschrijvende projectnaam in en klik op Create.

API's voor serviceaccount inschakelen

1. Klik op Menu > APIs & Services > Library
  2. Selecteer Google Drive API
  3. Klik op Enable

Serviceaccount maken

1. Klik in de linkerbovenhoek van de console op Menu > IAM & Admin > Service accounts
  2. Klik op Create Service Account
  3. Voer een naam voor de serviceaccount in en klik op Create and continue
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst Grant this service account access to project (optional) de rol Project > Editor voor de nieuwe account en klik op Continue
  5. Klik op Done
  6. Klik op de naam van de zojuist gemaakte serviceaccount.
  7. Klik op de tab Keys
  8. Selecteer Create new key in de vervolgkeuzelijst Add key
  9. Kies P12 als codetype en klik op Create
    • Een bestand met de naam "yourproject.p12" wordt naar uw computer gedownload.
    • U moet dit bestand naar Severa uploaden, dus onthoud de locatie van het bestand.
  10. Noteer het wachtwoord van de privésleutel en klik op Close
  11. Ga terug naar de tab Details
  12. Klik op Show advanced settings
  13. Kopieer de Client ID. Deze hebt u bij de volgende stappen nodig.
  14. Klik op View Google Workspace Admin console bij Domain-wide Delegation
  15. Ga naar Menu > Security > Access and data control > API Controls
  16. Selecteer Manage Domain Wide Delegation in het venster Domain wide delegation
  17. Klik op Add new
  18. Voer de Client ID van de serviceaccount in het veld Client ID in
  19. Voer in het veld OAuth scopes (comma-delimited) de lijst met scopes in waartoe uw applicatie toegang moet worden verleend.
  20. Klik op Autoriseren

Severa configureren

Nadat u alle verplichte stappen in Google hebt uitgevoerd, kunt u Google Drive in Severa configureren.

Om Google Drive te configureren moet u beschikken over de toegangsrechten van een beheerder.

1. Ga naar Instellingen > Integraties > Google Drive.
  2. Vul de gegevens als volgt in:
    • E-mailadres van Google-account: Voer het e-mailadres in van het Google-account waarmee de bestanden worden opgeslagen.
    • E-mailadres van serviceaccount: Voer het e-mailadres in van het serviceaccount.
    • Wachtwoord privésleutel: Voer het wachtwoord in dat bij het genereren van het .p12-bestand in het pop-upvenster werd weergegeven.
  3. Klik op Bestand met privésleutel selecteren en zoek het bestand 'uwproject.p12' in uw gedownloade bestanden en upload het bestand.
  4. Klik op Verbinding maken

Als er fouten optreden, dan controleert u of u alle instellingen in Google hebt vastgelegd en of de e-mailadressen en het wachtwoord correct zijn ingevoerd.

Na een succesvolle verbinding wordt u op de pagina gevraagd de hoofdmap te kiezen waar bestanden in Google worden opgeslagen.

• Hoofdmap: Map waarin u alle bestanden opslaat die aan projecten zijn gekoppeld. Elk project wordt een submap onder de hoofdmap en krijgt automatisch een naam met dit patroon: 'projectnummer projectnaam'.
  • Foto's: Map waarin u foto's van medewerkers opslaat.
  • Organisatielogo: Map waarin u het organisatielogo opslaat.
  • Factuurlogo: Map waarin u factuurlogo's opslaat.

Als u uw bestaande bestanden van Severa naar Google wilt verplaatsen, dan klikt u op Bestanden overbrengen. Dit is niet verplicht, maar bestanden die u niet naar Google verplaatst, blijven de opslagcapaciteit van Severa gebruiken. Dit geldt alleen voor bestaande bestanden, alle nieuwe bestanden, worden automatisch in Google opgeslagen.