Met afwezigheidstypen kunt u verschillende soorten afwezigheid (bijvoorbeeld vakantie en ziekteverlof) invoeren en erover rapporteren.

Om privacyredenen mogen alleen beheerders en supervisors de details van een afwezigheid (naam, omschrijving) weergeven. Alle andere gebruikers zien alleen dat een medewerker niet op kantoor of niet beschikbaar is.

Afwezigheidstypen beheren

De beschikbare afwezigheidstypen beheert u via Instellingen > Werktype-, reiskosten- en productregisters > Afwezigheidstypen.

U kunt nieuwe typen toevoegen als u die nodig hebt en de bestaande typen bewerken. Om een nieuw projecttaaktype toe te voegen, klikt u op Afwezigheidstype toevoegen en voert u een omschrijvende naam in. Als flextijd wordt berekend, dan selecteert u of het afwezigheidstype als betaald verlof wordt beschouwd of niet (flextijd blijft behouden). De optie 'Flextijd blijft behouden' moet voor bijna alle afwezigheidstypen op Ja worden ingesteld, omdat dan de flextijd ongewijzigd blijft tijdens de afwezigheid van de medewerker.

Om een afwezigheidstype uit te schakelen of te verwijderen houdt u de muisaanwijzer boven de regel, zodat de beschikbare acties worden getoond.

Hoe maak ik een afwezigheidstype voor onbetaald verlof aan wanneer flextijd wordt gebruikt?

Onbetaald verlof is de tijd waarin een medewerker vrij is van het werk en geen salaris ontvangt. Voorbeelden van onbetaald verlof zouden kunnen zijn: extra vakantiedagen of onbetaald ziekteverlof. Omdat onbetaald verlof van invloed is op salaris wordt het beschouwd als betaald verlof in Severa.

Als u over de verschillende typen onbetaald verlof wilt rapporteren, dan maakt u voor elk type een afwezigheidstype aan. Denk eraan om het aankruisvak 'Flextijd blijft behouden' te markeren.

Hoe maak ik een afwezigheidstype voor flextijd aan?

Als u over het flextijdgebruik wilt rapporteren, dan kunt u er een afwezigheidstype voor aanmaken. Als medewerkers dit afwezigheidstype toepassen wanneer zij hun flextijd gebruiken, dan kan hierover in het rapport Activiteiten worden gerapporteerd. Aangezien het gebruik van flextijd de totale flextijd van de gebruiker vermindert, moet het aankruisvak 'Flextijd blijft behouden' niet worden gemarkeerd