Op het tabblad Projectplan bepaalt u de structuur voor uw project (tijdlijn en fasen), voegt u er projectleden aan toe en maakt u resourcetoewijzingen voor uw team aan.

U kunt de gegevens handmatig invoeren of een ander project als sjabloon gebruiken. Als u een bestaand project als basis voor een nieuw project gebruikt, dan kunt u selecteren welke gegevens u wilt kopiëren (bijvoorbeeld fasen, resourceplanning, prijsstelling, vergoedingen, bestanden en links). U hebt bijvoorbeeld een project met een vergelijkbare projectgroep en fasestructuur (projectplan), maar de rest is verschillend. Als u de sjabloon gebruikt, dan neemt u alleen de gedeelten over die vergelijkbaar zijn en sluit u de overige uit. Zo nodig kunt u meerdere projecten als sjabloon gebruiken.

Het percentage van de Projectvoortgang wordt automatisch berekend op basis van werkuren. Het is ook mogelijk om de voortgang van het project handmatig te begroten. Als u een geschatte voortgang invoert, dan wordt de automatische berekening op basis van werkuren overschreven. Als u de voortgang weer automatisch wilt laten berekenen, dan maakt u het veld leeg.

Uren- en productiviteitsspecificatie

Deze specificatie biedt u een snel overzicht van:

• Ingevoerde uren en hun status wanneer de werkurengoedkeuring in gebruik is.
  • Factureerbaar tarief als cirkeldiagram voor alle gebruikers en individuele gebruikers.
  • Teamproductiviteit

Fasen

Gereed / Begroting

In de kolom Gereed / Begroting worden zowel de ingevoerde als de begrote uren weergegeven. Als u op de link in de kolom Gereed klikt, dan ziet u meer details van ingevoerde uren.

Als u de begroting wilt bewerken, dan klikt u op het veld en bewerkt u de waarde.

Leden & activiteiten

In de kolom Leden wordt weergegeven hoeveel leden er aan uw project en fasen zijn gekoppeld. Door op het ledensymbool te klikken, wordt een lijst met de huidige leden geopend en kunt u, afhankelijk van uw toestemmingsprofiel, de projectgroep bewerken. Wanneer u nieuwe leden aan het project toevoegt, kunt u kiezen of u de nieuwe leden aan alle fasen toevoegt in plaats van alleen op projectniveau. Datzelfde geldt wanneer uw fasestructuur uit fasen en subfasen bestaat.

Als u een projectlid alleen aan een project hebt toegevoegd en dit projectlid later aan alle fasen wilt toevoegen, dan klikt u op Leden op projectniveau. Houd de muisaanwijzer boven de gebruiker in kwestie, klik op de drie puntjes die worden weergegeven en selecteer Als lid aan alle fasen toevoegen.

Op het tabblad Activiteiten ziet u het aantal afgeronde activiteiten vergeleken met het aantal geplande activiteiten. Door op het activiteitensymbool te klikken, wordt een lijst met afgeronde en geplande activiteiten geopend. U hebt daar de mogelijkheid om nieuwe activiteiten toe te voegen. Als u de muisaanwijzer boven een activiteit houdt, dan ziet u alle bewerkingsopties (bewerken, uitstellen, verwijderen, en als voltooid markeren).

Voorkomen dat uren worden ingevoerd

Door op het symbool Hangslot naast het activiteitensymbool te klikken, vergrendelt u de fase tegen het invoeren van werkuren. Als u de fase weer wilt openen, dan klikt u weer op het hangslotsymbool.

Wanneer u fasen aan het project toevoegt, wordt het projectniveau automatisch vergrendeld.

Fasen als voltooid markeren

Als een fase voltooid is, dan kunt u deze in de fasestructuur als Voltooid markeren.

Als u een lopend project weergeeft (in de weergave Project of in Project), dan herkent u voltooide fasen aan de groene achtergrondkleur. Wilt u de fasen die al zijn voltooid, niet weergeven, dan hebt u de optie om ze te verbergen.

Fasegegevens

U opent meer project- en fasegerelateerde gegevens door op het symbool met de drie puntjes te klikken. Bijvoorbeeld:

• Tijdlijn van project en fase bewerken (begintijd en deadline).
  • Standaardwerktypen instellen (deze vervangen het standaardwerktype van de gebruiker).
  • Invoer toevoegen voor fasen (werkuren, vergoedingen en reiskosten).

Gantt-weergave

Fasetijdlijnen worden in de Gantt-weergave getoond. U kunt de tijdlijn wijzigen met behulp van de schuifregelaar of door op de letters (Y, M, W en D) boven de schuifregelaar te klikken. Projecttijdlijnen kunnen ook eenvoudig in de Gantt-weergave worden bewerkt door ze te slepen.