Het is mogelijk om een factuur volledig te crediteren met behulp van de crediteringsfunctie op de factuur. Gedeeltelijke crediteringen kunnen alleen handmatig worden uitgevoerd. Voordat u een factuur vergoedt, gaat u naar Instellingen en controleert u of uw factuurstatusinstellingen in orde zijn.

Creditfacturen kunnen niet uit het systeem worden verwijderd nadat deze zijn aangemaakt.

Factuurstatussen

Als u geen financiële integratie gebruikt waar u facturen naar toe overbrengt, dan raden we u aan een nieuwe factuurstatus aan te maken die de standaardstatus na creditering moet zijn.

1. Ga naar Instellingen > Facturatie > Factuurstatussen
  2. Klik op Status toevoegen
  3. Voer een naam in voor de nieuwe factuurstatus, bijvoorbeeld Creditfactuur
  4. Markeer de relevante selectievakjes voor de status
    • Niet bewerkbaar
    • Factuurnummer
    • Verzonden
    • Betaald
  5. Klik op Opslaan

Wanneer u een financiële integratie gebruikt, dan is het raadzaam om Standaard na credit te markeren voor dezelfde status die u gebruikt voor nog over te brengen facturen.

Facturen crediteren

Zoek de factuur in kwestie op, open deze en selecteer Meer acties > Crediteren.

Crediteren wordt actief wanneer uw factuur zich in een status bevindt die is gedefinieerd als Factuur verzonden en Wachten op betaling.

Kies uit de twee beschikbare opties:

• Alleen credit aanmaken: Selecteer dit als u geen nieuwe factuur naar uw klant gaat sturen. Er wordt automatisch een creditfactuur aangemaakt en alle regels die op de oorspronkelijke factuur stonden, worden gemarkeerd als niet-factureerbaar.
  • Credit en een nieuwe factuur aanmaken: Selecteer dit als u wilt crediteren en verzend daarna een gecorrigeerde versie van dezelfde factuur. Op deze manier worden automatisch twee facturen aangemaakt: een creditfactuur en een nieuwe factuur met dezelfde regels als de gecrediteerde factuur die u nu kunt gaan bewerken.

Facturen gedeeltelijk crediteren

Er is geen geautomatiseerde functie voor het gedeeltelijk crediteren van een factuur, maar u kunt dit handmatig doen. Maak een nieuwe factuur aan of open een bestaande conceptfactuur en voeg een nieuwe vergoeding toe met de gewenste omschrijving. U kunt een product uit het productregister of een product zonder producttoewijzing gebruiken. Voer het Aantal (negatief) en de Prijs/stuk (positief) in, en klik op Opslaan.

Bij het gebruik van financiële integraties moet u altijd het Aantal negatief invoeren, niet de Prijs/stuk.