Kostenplaatsen

Kostenplaatsen zijn een manier om de kosten van een organisatie te categoriseren. Kostenplaatsen zijn onderdelen van het bedrijf waaraan kosten kunnen worden toegerekend. Meestal worden ze ingeschakeld wanneer er een integratie met een boekhoudprogramma is, maar het komt ook veel voor dat kostenplaatsen worden ingeschakeld om aan rapportages een tweede dimensie toe te voegen, naast de afdelingen.

Om kostenplaatsen te beheren, gaat u naar Instellingen > Organisatie > Financiële gegevens. Nadat de kostenplaatsen zijn ingericht, moeten alle afdelingen en de bestaande projecten worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat bij het invoeren de kostenplaatsen correct worden gerapporteerd.

Kostenplaatsen toevoegen

Om een kostenplaats toe te voegen, klikt u op Kostenplaats toevoegen en voert u een naam en een identificatie in. Klik tot slot op Opslaan.

Kostenplaatsen bewerken

Om een kostenplaats te bewerken, klikt u op de kostenplaats om de gegevens daarvan te openen. Bewerk de gegevens en klik op Opslaan.

Kostenplaatsen uitschakelen of verwijderen

Om kostenplaatsen uit te schakelen of te verwijderen, houdt u de muisaanwijzer boven de kostenplaats en klikt u op het pictogram voor uitschakelen of verwijderen.

Kostenplaatsen die in gebruik zijn, kunnen niet worden verwijderd.

Hoe werken kostenplaatsen?

Criteria voor het toewijzen van kostenplaatsen aan regels:

• Als een medewerker werkuren, reiskosten of producten in Uren en declaraties invoert, dan wordt de kostenplaats ontleend aan de afdeling van de medewerker.
  • Als een item aan het gedeelte Financieel van een project of als nieuwe factuurregel rechtstreeks aan een factuur wordt toegevoegd, dan wordt de kostenplaats ontleend aan projecten.

Kostenplaatsen kunnen op de factuurregel worden gewijzigd door de regel in kwestie te bewerken.

Rekeningschema

Voor bepaalde boekhoudintegraties moet het rekeningschema uit het boekhoudprogramma hier worden nagebootst om de facturen en factuurregels correct naar het boekhoudprogramma te kunnen overbrengen. Nadat het rekeningschema is aangemaakt, gebruiken alle producten, werktypen en reiskostensoorten de hier vastgelegde standaardinstellingen. In het productregister, werktyperegister en reiskostenregister kunnen deze standaardinstellingen worden overschreven. De medewerkers voeren hun uren, reiskosten of vergoedingen met deze items uit de registers in. Wanneer deze invoer wordt gefactureerd, worden de rekeningen automatisch op de factuurregels ingevoerd.