Tarjoukset ovat osa myyntitöitä. Voit luoda tarjouksia joko ylänavigaation kautta Lisää uusi -valikosta tai myyntityön Myynti -välilehdeltä. Voit luoda:

• Tarjouksen tyhjästä.
  • Käyttämällä tarjouspohjaa.
  • Käyttämällä aiempaa tarjousta (kopioi) pohjana.

Perustiedot

Valitse ensimmäiseksi asiakas, jolle tarjous luodaan. Voit valita olemassaolevan asiakkaan tai lisätä uuden asiakkaan kirjoittamalla asiakkaan nimen Asiakas -kenttään. Samalla tavalla voit lisätä myös projektin. Jos sinulla on asetuksiin luotuja tarjouspohjia, voit valita halutun tarjouspohjan tässä näkymässä.

Tarjouksen nimi on oletuksena Tarjous, mutta voit muuttaa nimen joko suoraan tarjouksella tai tarjouspohjalla. Tarjouksen päiväys on oletuksena luontipäivä, mutta voit muuttaa päiväyksen haluamaksesi ennen tarjouksen lähettämistä.

Lisätiedot & asetukset

Valitse tarjoukselle yhteyshenkilö sekä osoite ja tarkasta, että tarjouksen kieli ja muotoiluasetukset ovat oikein, koska ne vaikuttavat tarjouksen PDF:n

Tässä näkymässä näet myös tarjouksella käytettävän hinnaston. Mikäli tarjous luodaan olemassa olevasta myyntityöstä/projektista, hinnastoksi tulee myyntityön/projektin Taloustiedot-osioon määritelty hinnasto. Jos myyntityö luodaan tarjouksella, käytetään hinnastona asiakkaalle määritettyä hinnastoa (jos määritettynä) tai asetuksiin määriteltyä oletushinnastoa. Voit tarkastella tai muuttaa hinnastoa tarjouksen Hinnoittelu -välilehdeltä.

Voit valita näytetäänkö ALV vai ei. Lisäksi voit valita näytetäänkö laskutustiedot. Laskutustiedot haetaan projektin asetuksista:

• Viitteemme
  • Viitteenne
  • Tilausnumero
  • Laskutusyhteyshenkilö
  • Maksuehto
  • Laskun muistiinpanot

Riippuen tarjouksen tyypistä, voit piilottaa kokonaissumman tarjouksen PDF:ltä. Tätä voi käyttää esimerkiksi silloin, jos tarjouksella on valittavana useampia vaihtoehtoja. Kokonaissumma voidaan valita näytettäväksi alkuun ja loppuun tai pelkästään loppuun.

Tarjouksen rivit

Tarjoukselle voidaan lisätä tarjousrivejä sekä välisummia. Uusia rivejä pääset lisäämään Lisää uusi työlaji, kiinteä maksuerä tai välisumma -painikkeen kautta. Valikko listaa kaikki yrityksenne asetuksissa määritetyt työlajit sekä tuoterekisterin tuotteet. Voit lisätä maksueriä myös ilman tuotelinkitystä. Kirjoita maksuerälle haluttu nimi ja valitse Lisää tuotteeseen kohdistumaton "...". Maksuerän lisäyksen jälkeen voit muokata sen kuvausta, lisätä lisätarkenteen (näytetään maksuerän alla), antaa määrän, yksikön sekä yksikköhinnan ja kulun.

Välisummien lisääminen tapahtuu samalla tavalla. Kirjoita välisummalle haluttu nimi ja valitse Lisää välisumma "...". Välisumman lisäämisen jälkeen voit siirtää tarjousrivit välisumman alle. Välisumman kokonaishinta lasketaan tarjousriveistä ja tieto päivittyy, jos välisumman alla oleva tarjousrivi piilotetaan.

Määrä, yksikkö, yksikköhinta ja kokonaishinta näytetään oletuksena, mutta voit halutessasi piilottaa kentät. Tämä toiminto löytyy Kokonaishinta -kentän perästä. Tämän lisäksi Piilota ja Poista -valinnat tulevat näkyviin viemällä hiiren tarjousrivin päälle. Tässä kohdassa voit piilottaa tai poistaa tarjousrivin halutessasi.

Vapaa tekstikenttä ennen ja jälkeen tarjousrivien näytetään myös Tarjouksen rivit -osiossa.

Tarjouksen arvo lasketaan automaattisesti tarjousrivien perusteella ja arvo linkitetään myös myyntityön arvoon.

Vain ensimmäinen voitettu tarjous linkitetään projektin arvoksi, joten jos sinulla on useampi tarjous, tulee arvo päivittää manuaalisesti.

Liitteet

Voit lisätä PDF-tiedostoja tarjouksen liitteeksi. Tarjouksen sivut ja liitteet yhdistetään yhdeksi tulosteeksi ja voit vaihtaa liitteiden järjestystä raahaamalla niitä. Voit esimerkiksi määrittää saatesivun ensimmäiseksi, sitten itse tarjouksen ja viimeiseksi yleiset ehdot.

Näytä PDF ja liitä sähköpostiin

Voit tarkastella tarjousta lataamalla sen PDF-tiedostona. Jos tarjous on valmis lähetettäväksi, voit lähettää sen Severasta suoraan asiakkaalle sähköpostitse. Nämä valinnat löytyvät Lisää toimintoja -valikosta. Liitä sähköpostiin -toiminnolla voit lähettää tarjouksen asiakkaan yhteyshenkilölle tai yrityksenne omille henkilöille (vastaanottajat, kopion vastaanottajat ja piilokopion vastaanottajat). Tarjouksen aihe- ja viesti ovat valmiiksi esiasetettuna, mutta voit muokata niitä ennen tarjouksen lähettämistä.

Tilan vaihtaminen

Tarjouksen tilan päivittäminen onnistuu tarjouksen alalaidasta. Tässä näkymässä näkyvät tilat on määritetty yrityksen Asetuksissa > Myynti & tarjoukset > Tarjouksen tilat. Tarjouksen viimeinen tila on aina Päättynyt ja valittaessa tämän tilan, uusi valikko avautuu. Tästä valikosta voit valita hyväksyikö vai hylkäsikö asiakas tarjouksen. Tässä näkymässä näkyvät tilat on määritetty asetuksiin ja niillä on määritettynä tilaksi Voitettu tai Hävitty.

Tarjouksen kopiointi

Jos haluat hyödyntää aiemmin tehtyä tarjousta uuden tarjouksen pohjana, voit kopioida aiemman tarjouksen Tämä toiminto löytyy Lisää toimintoja -valikon alta. Kopio tarjous -valinnan jälkeen voit valita uudelle tarjoukselle asiakkaan ja projektin.

Tarjouksen poisto

Jos olet avannut tarjouksen, jolla ei ole yhtään riviä, voit sulkea tarjouksen ja sinua pyydetään poistamaan se.

Voit poistaa jo luodun tarjouksen jolla on rivejä, tai Vedos-tilassa olevan tarjouksen, valitsemalla Lisää toimintoja > Poista tarjous.