Med Visma Lön-integration är det möjligt att skapa en fil med arbetstimmar, övertid, frånvaro och resekostnader från en viss tidsperiod i Severa och importera dessa data till Visma Lön så att de används för lönebetalning.

Observera att detta tillägg endast är tillgängligt för kunder i Sverige och kräver tilläggstjänsten Avancerad tidsuppföljning.

Inställningar i Severa

Aktivera flextid

1. Gå till Inställningar > Tid & Utlägg > Flextid för att aktivera flextid.
  2. Börja logga flextid genom att ange från vilken dag flextiden ska börja beräknas för användarna.
    • Flextid beräknas inte om inget datum har angetts.
    • Flextid behövs för att beräkningarna för arbetsdagar ska bli korrekta.

Användarinställningar

1. Gå till Användarhantering

2. Varje anställd behöver ha ett anställningsnummer, personnummer och giltig anställning med startdatum + förväntade dagliga timmar för att integrationen ska fungera.

• Anställningsnummer används för att koppla den anställde i Severa och Visma Lön.
  3. Redigera varje användare och kontrollera att anställningsnummer och personnummer finns under Personuppgifter, och ett giltigt arbetskontrakt hittas under Användarinställningar > Arbetskontrakt.

• Samma inställningar måste finnas i Visma Löns användarregister.

Inställningar för aktivitetstyper

För att koppla olika typer av frånvaro i Severa till tidkoder i Visma Lön måste namn på aktivitetstyp börja med en kod som är 3 numeriska tecken lång.

• Gå till Inställningar > Aktivitetstyper och redigera alla aktivitetstyper genom att klicka på pennikonen framför namnet.
  • Samma koder måste finnas i Visma Löns tidkoder.
  • Du kan redigera och sätta upp dina tidkoder under Arkiv > Företagsunderhåll > Företagsinställningar > Import/Export och klicka på ikonen för Tidkoder i Visma Lön.

Inställningar för arbetstyper

För att koppla olika arbetstyper i Severa till tidkoder i Visma Lön måste en identifierare anges för varje arbetstyp. Samma identifierare måste finnas i Visma Löns tidkoder.

• Gå till Inställningar > Register över arbetstyper, resekostnader och produkter > Arbetstyper och redigera alla arbetstyper.

Inställningar för övertid

För att koppla olika övertidsmultiplikatorer i Severa till tidkoder i Visma Lön måste en identifierare anges för varje övertidstyp. Samma identifierare måste finnas i Visma Löns tidkoder. Gå till Inställningar > Register över arbetstyper, resekostnader och produkter > Övertidstyper och redigera alla övertidsalternativ.

Inställningar för resekostnader

För att koppla olika resekostnadstyper i Severa till resekostnader i Visma Lön måste en identifierare anges för varje resekostnadstyp i Severa och samma identifierare måste finnas i Visma Lön.

• Gå till Inställningar > Register över arbetstyper, resekostnader och produkter > Resekostnadstyper och redigera alla resekostnadstyper.
  • Du kan redigera och sätta upp dina utläggskoder under Arkiv > Företagsinställningar > Import/Export och klicka på ikonen för Utläggskoder i Visma Lön.
  • I fönstret som öppnas lägger du till och kopplar identifierarna i båda systemen. I denna vy kan du även välja vilken löneart koden ska vara kopplad till.

Helgdagar

När du lägger till nya eller redigerar helgdagar i Severa måste du göra samma inställningar i Visma Lön. Det är viktigt för att överföringen ska fungera att halvdagar markeras som "Full tid" i Visma Lön eftersom det inte finns några inställningar för att hantera detta i Severa.

I Severa hanteras helgdagar under Inställningar > Tid & Utlägg  > Flextid > Helgdagar. Dessa inställningar måste stämma överens med inställningarna i Visma Lön under Arkiv > Företagsunderhåll > Företagsinställningar / Helgdagar m.m.

Inställningar för dataöverföring

1. Gå till Dataöverföring och välj fliken Inställningar.
  2. Ange ditt företags namn och nummer.
  3. Arbetstimmar, frånvaro och resekostnader samlas in i en fil baserat på den valda tidsperioden.
  4. Spara inställningarna.
  5. Kontrollera att företagets namn och nummer stämmer överens med namn och nummer i Visma Lön.

Inställningar i Visma Lön

Bokföring

Aktivera bokföringsparametrar i Visma Lön genom att välja "Resultatenhet" och "Projekt" i Bokföring.

Inställningar för Import/Export

1. Välj standardmappen där filen som exporteras från Severa finns.
  2. Ta bort inställningen "Använder Mitt lönebesked i Visma Stämpla".

Skapa en fil att importera till Visma Lön

1. Gå till Dataöverföring och klicka på "Ladda ned lönefil".
  2. Spara filen i den mapp som valts i Visma Löns inställningar för Import/Export.

Skapa lön i Visma Lön

1. I Visma Lön går du till Förstasida > Skapa ny lönekörning för att importera arbetstimmar och frånvarodata.
  2. Välj "Importera från tidsredovisning" för att välja den fil som exporterats från Severa.