Yleinen arvonlisäverokanta nousee Suomessa 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Muutos vaatii toimenpiteitä Severassa kaikilta suomalaisilta yrityksiltä.

Lue verotukseen liittyvä ohjeistus huolellisesti osoitteesta vero.fi, ennen kuin teet muutokset Severaan.

1. Työtunnit käyttävät aina yrityksen oletusverokantaa, joka on määritetty yrityksen asetuksiin. Ne työtunnit, jotka halutaan laskuttaa 24 prosentin verokannalla, tulee laskuttaa ennen kuin yrityksen oletus ALV-prosenttia muutetaan asetuksissa.
  2. Tuotteet ja maksuerät käyttävät sitä ALV-prosenttia, joka on määritetty niiden asetuksiin Tuoterekisterissä (tuote käyttää joko yrityksen oletus ALV-prosenttia, tai sille on valittu manuaalisesti oma veroprosentti).
  3. Matkakulut käyttävät sitä ALV-prosenttia, joka on määritetty niiden asetuksiin Matkakulurekisterissä (matkakulu käyttää joko yrityksen oletus ALV-prosenttia, tai sille on valittu manuaalisesti oma veroprosentti).

ALV-kannan päivitys yrityksen asetuksissa ei vaikuta laskutettaviin tuotteisiin ja matkakuluihin takautuvasti. Projektille lisättyjen tuotteiden ALV-prosentti tulee muokata manuaalisesti.

Yritystason asetuksien muokkaaminen

Asetuksien muokkaaminen vaatii pääkäyttäjän oikeudet.

Lisää uusi ALV-kanta

Jotta voit käyttää uutta ALV%:a, uusi veroprosentti on lisättävä manuaalisesti asetuksiin. Siirry Asetukset > Organisaatio > Yrityksen asetukset > Veroprosentit ja lisää uusi verokanta.

Uuden oletusarvonlisäveron asettaminen

Severassa yksi veroprosentti on aina asetettu oletusarvoksi ja sitä käytetään kaikissa uusissa laskuissa, ellei muuta veroprosenttia valita manuaalisesti. Voit muuttaa oletusveroprosenttia siirtymällä kohtaan Asetukset > Organisaatio > Yritysasetukset > Veroprosentit. Napsauta veroprosenttia muokataksesi sitä ja aseta se oletukseksi.

Tuote- ja matkakulurekisterien päivitys

Siirry Asetukset > Työaika-, matkakulu- ja tuoterekisterit päivittääksesi tuotteiden ja maksuerien, sekä matkakulujen ALV-tiedot.

Tuotteet

Lisää Laskutuksen ALV Sarakkeet-osiosta tuotelistaukseen mukaan, niin näet helposti ne tuotteet, joille ALV on määritetty manuaalisesti 24 prosenttiin. Mikäli kenttä on tyhjä, käytetään tuotteelle yrityksen asetuksiin määritettyä oletus ALV-prosenttia. Voit järjestellä tuotelistauksen klikkaamalla Laskutuksen ALV saraketta. Näin näet helposti ne tuotteet, joiden ALV-kanta on muokattava oikeaksi.

Massapäivitystoiminto avautuu, kun valitset tuoteryhmän otsikkorivin valintaruudusta aktiiviseksi. Mikäli on käytössä useita tuoteryhmiä, suosittelemme päivittämään Alv-tiedot tuoteryhmä kerrallaan.

Laskutusta odottavien maksuerien ALV-kannan päivitys

Laskutusta odottavien maksuerien Alv-kanta voidaan päivittää helposti Raportointi-osion kautta massapäivitystyökalua käyttäen.

1. Siirry Raportit > Raportin luominen
  2. Valitse Taloustiedot
  3. Avaa Maksuerät > Nimikkeet-raportti päivittääksesi tuotteita ja matkakuluja
    • Valitse oikealle suodattimeksi Laskutettu: Ei, listataksesi kaikki ne tuotteet, joita ei ole vielä laskutettu
    • Lisää Arvot-osiosta ALV % raportin sarakkeeksi, jotta näet, minkä tuotteiden ALV-kanta tulee päivittää
  4. Valitse tuotteet valintaruuduista aktiiviseksi
  5. Valitse yläosioon ilmestyvästä valikosta Päivitä ALV ja päivitä verokanta oikeaksi

Toistuvien maksuerien ALV-kannan päivitys

Mikäli käytössänne on Severan Platinum tai Enterprise versio, ja laskutatte projekteilta toistuvia maksueriä, voit tehdä toistuville maksuerille yhdessä näkymässä massapäivitystyökalun avulla verokannan muutoksen.

Työkaluihin pääsy vaatii pääkäyttäjän oikeudet.

1. Avaa Rattaan kuvake Severan oikeasta yläkulmasta
  2. Siirry Työkalut > Toistuvat maksuerät
  3. Lisää suodatin ALV%: 24% rajataksesi maksueräluettolen tuotteisiin, jotka vaativat päivitystä
  4. Valitse tuotteet valintaruuduista aktiiviseksi
  5. Valitse yläosioon ilmestyvästä valikosta Päivitä ALV ja päivitä verokanta oikeaksi

Mikäli käytössänne ei ole massapäivitystyökalua, voit päivittää toistuvat maksuerät projektin Taloustiedot-osion kautta. Projektipäälliköiden tulisi tarkistaa omien aktiivisten projektien tilanne ja päivittää maksuerät.

ALV päivitys asiakkaan tietoihin

Jos olet asettanut manuaalisesti asiakkaan oletuslaskutuksen ALV:ksi 24 % organisaation oletusarvon sijaan, sinun on päivitettävä asiakastiedot Raportointi-osion kautta.

1. Siirry Raportit > Raportin luominen
  2. Napsauta Asiakkaat ja siirry Asiakkaat -raporttiin
  3. Lisää suodatin Laskutuksen oletus ALV: 24 % nähdäksesi luettelon asiakkaista, jotka tarvitsevat päivitystä
  4. Valitse asiakkaat merkitsemällä otsikkorivin valintaruutu
  5. Valitse yläosioon ilmestyvästä valikosta Muuta laskutuksen oletus ALVja päivitä verokanta oikeaksi
    • Voit joko valita ALV:n manuaalisesti tai käyttää yrityksen oletusarvoa (Periytyy yrityksen asetuksista)