Skapa faktura från huvudmeny

Tänk på att:

• Innan faktura skapas ange rätt bankinformation

Klart att fakturera

Här hittar du information om hur du skapar nya fakturor för utgifter som är klara för fakturering enligt vad som är definierat i projekten.

För att lista poster som är klara för fakturering kan du:

1. Klicka på Ny i huvudmenyn och välja Faktura:
  2. Det går också att nå samma sida om man använder rapporten Affärsöversikt på startsidan och där klickar på summan under Klar att fakturera:

Nu listas alla poster som är klara för fakturering. Om man är i behov av att filtrera listan för att hitta vissa fakturaposter kan man filtrera listan efter:

• Avdelning - vilken intern avdelning som står som ägare på projektet.
  • Projektets ägare - vem som står som ägare på projektet.
  • Datum - vilket datum posten gjordes fakturerbar och kan t.ex. användas för att efter månadsskifte endast fakturera poster fram till och med den sista i föregående månad.
  • Kundkontots ägare - vem som står som ägare på kunden.
  • Försäljare - vem som står som försäljare på projektet.

I listan väljer man sen genom att bocka för vilka fakturor som ska skapas, önskar man markera alla rader använder man den översta bockrutan för att markera alla.

När du markerat vilka rader som du önskar skapa fakturor för trycker du på knappen Skapa fakturor längst ner. Om samma kund har flera projekt finns möjligheten att skicka en gemensam faktura till kunden, då bockar man för Gruppera projekt för fakturering så skapas en gemensam faktura för beloppen. Annars skapas en faktura för varje rad.

Fakturautkast

Fakturorna skapas nu automatiskt med statusen Utkast. Genom att klicka på datumet till vänster så öppnas den faktura du klickar på och du kan redigera, skriva ut eller spara fakturan. Och därefter ändra status.

Om du istället önskar skriva ut fler fakturor åt gången, eller ändra status på flera av fakturorna klicka på Bläddra - Fakturor senaste 30 dagarna.

I denna vy kan man markera flera fakturor samtidigt och redigera. Börja med att markera fakturorna som ska redigeras, alla som är förbockade till vänster påverkas av redigeringen. Välj i listan vilken åtgärd du vill genomföra och tryck sen på den gröna OK knappen. Möjliga ändringar att göra är:

• Ändra inmatningsdatum - möjlighet att ändra inmatningsdatum för fakturan. Med hjälp av inmatningsdatum kan man styra när intäkterna ska registreras.
  • Ändra status - möjlighet att ändra fakturastatus för fler fakturor åt gången.
  • Skapa PDF / Skriv ut - möjlighet att skriva ut flera fakturor åt gången, antingen som PDF-filer eller till en skrivare.