Vuodenvaihteen FAQ

Sisältö

Olemme koonneet käyttöönne muistilistan asioista, jotka kannattaa huomioida esimerkiksi vuodenvaihteessa tai kun yrityksessä tai sen henkilöstössä tapahtuu muutoksia.

Takaisin ylös

Kuinka päivittää kilometrikorvauksen tai päivärahan summa Severassa?

Kilometrikorvausten tai päivärahojen oikeat korvaussummat tulee lisätä Severaan siinä vaiheessa kun muutos astuu voimaan. Seuraa muutoksen astumista voimaan verohallinnon internetsivuilta.

1. Avaa Työkalut > Asetukset > Matkakulut
  2. Piilota vanhat kilometrikorvaukset tai päivärahat
  3. Lisää uusi matkakulu
    1. Lisää uusi kilometrikorvaus antamalla sille kuvaava Nimi. Valitse kategoriaksi Ajot (km). Kulun summaksi määritetään matkakulun korvaus. Seuraavaksi valitaan onko yksikkönä kilometrit vai mailit. ALV -valikko tarkoittaa sitä oletusveroprosenttia jolla matkakulu laskutetaan asiakkaalta. Oston ALV tarkoittaa kulun todellista veroprosenttia, kilometrkorvauksella se on aina 0%, koska se on työntekijälle veroton.

matkakulun_lisays.PNGOma matkakulunsa kannattaa tehdä eri hintaisille kilometrikorvauksilla, esimerkiksi "kilometrikorvaus, oma auto", "kilometrikorvaus, 1 lisämatkustaja" jne. Tällä tavalla työntekijälle ja työlle kirjautuu aina oikea kulusumma.

2. Lisää uusi päiväraha antamalla sille kuvaava Nimi. Valitse kategoriaksi Päiväraha. Kulun summaksi määritetään matkakulun korvaus. ALV -valikko tarkoittaa sitä oletusveroprosenttia jolla matkakulu laskutetaan asiakkaalta. Oston ALV tarkoittaa kulun todellista veroprosenttia, päivärahalla se on aina 0%, koska se on työntekijälle veroton.

Takaisin ylös

Kuinka päivitän hinnaston?

Ennen hinnaston päivitystä, tulee varmistua siitä, että kaikki mitä halutaan laskuttaa vanhalla hinnalla on laskutettu tai laskulla. Tässä yhteydessä riittää, että laskurivit, tunnit ja matkakulut on nostettu laskulle. Laskua ei tarvitse lähettää järjestelmän näkökulmasta välittömästi, mutta aineiston tulee olla laskulla ennen hinnaston muutosta.

Huom! Mikäli käytössäsi on edistynyt hinnoittelu -lisäosa hinnaston päivittäminen onnistuu hinnastosta klikkaamalla "Hinnankorotus"-painiketta.

Hinnastoja päivitetään keskitetysti Työkalut - Asetukset - Hinnastot kautta tai työkohtaista hintaa työn Hinnoittelu-osiossa.

Voit päivittää olemassa oleviin hinnastoihin uudet hinnat vanhojen päälle. Työt, joille hinnasto on jo liitetty saavat samantien käyttöönsä uuden hinnoittelun. Huomaathan, että mikäli työllä oli laskuttamattomia tunteja, matkoja tai tuotteita uudet hinnat vaikuttavat niihinkin heti.

Mikäli luot uuden hinnaston, joka halutaan käyttöön vanhoille töille, pitää hinnasto käydä valitsemassa jokaisella työllä Hinnoittelu-osiossa. Muista määrittää uusi hinnasto oletus-hinnastoksi, jotta uudet työt saavat oikean hinnoittelun heti luontivaiheessa.

Lue myös hinnoitteluun liittyvät ohjeet:
Kuinka hinnoittelu tehdään
Hinnoittelun säännöt

Takaisin ylös

Miten nollata liukumalaskenta?

Organisaation liukumalaskenta voidaan aloittaa nollasta esim. vuoden vaihteessa. Visma Severassa liukumasaldon nollaus tehdään muuttamalla liukumalaskennan aloituspäivämäärää asetuksista.

Ennen liukumalaskennan nollausta ota raportti tämän hetkisestä liukumasaldosta exceliin työaikayhteenveto-raportilla (kts. ohje raportin luomiseen: https://support.severa.com/entries/22593837).

HUOM! Mikäli käyttäjän vanha liukumasaldo siirretään tulevalle liukumalaskenta ajanjaksolle, se tulisi tehdä tässä vaiheessa. Ohje liukumasaldon syöttämiseen löytyy tukisivustolta: https://support.severa.com/entries/22082193.

Liukuman nollaus:

1. Valitse Työkalut - Asetukset
  2. Avaa Työaikakirjausasetukset
  3. Muuta Liukumalaskennan aloituspäivä
  4. Valitse Tallenna
  5. Laske päivämäärän muuttamisen jälkeen liukumat uudelleen valitsemalla "Lasku liukumat uudelleen"

Takaisin ylös

Päivittäinen työaika muuttuu, kuinka toimin?

Päivittäisen työajan muuttuessa käyttäjälle tulee luoda uusi työsopimus uudella työajalla. Huomaathan, että uuden työsopimuksen myötä käyttäjän liukumalaskenta nollautuu. Halutessasi voit siirtää vanhan työsopimuksen liukumasaldon uudelle työsopimukselle.

Työsopimuksen päivittäminen:

1. Valitse Työkalut - Käyttäjienhallinta
  2. Avaa käyttäjäntiedot klikkaamalla käyttäjän nimeä
  3. Avaa työsopimukset-osio sekä Liukuma-osio
  4. Tarkista Liukuma-osiosta tämän hetkinen liukumasaldo. (Mikäli liukumasaldoa ei siirretä uudelle työsopimukselle, siirry kohtaan 6.)

5. Valitse Lisää liukuma-osiosta ja syötä tämän hetkinen liukumasaldo. Liukumakorjaus tulee tehdä uuden työsopimuksen alkamispäivälle.

6. Lisää voimassa olevaan työsopimukseen päättymispäivämäärä klikkaamalla kynän kuvaa (esim. 30.11.2013)

7. Lisää uusi työsopimus valitsemalla 'Lisää'

8. Määritä tehtävänimike, alkamispäivämäärä (esim. 1.12.2013), Kulu/tunti, Päivittäiset tunnit, Päivittäinen katto sekä Ylityö

9. Tallenna muutokset

10. Muutosten jälkeen päivitä liukumasaldo valitsemalla "Laske liukumat uudelleen".

Takaisin ylös

Miten päivitän ALV % Visma Severassa?

ALV-prosentin muuttuessa ALV-prosentin päivittäminen tulee tehdä asetuksien kautta muuttamalla ALV %. Tämän lisäksi ALV prosentit tulee muuttaa myös tuotteille ja matkakuluille.

1. Ennen ALV prosentin muuttamista luo lasku aineistosta, joka tulee laskuttaa ennen ALV % muuttamista järjestelmään. Riittää, että laskurivit, tunnit ja matkakulut on nostettu laskulle. Laskua ei tarvitse lähettää järjestelmän näkökulmasta välittömästi, mutta aineiston tulee olla laskulla ennen veroprosentin muutosta.
  2. Avaa Työkalut -> Asetukset -> Vero %, piilota ei käytössä oleva ALV % ja lisää uusi ALV %.
  3. Päivitä tuotteiden ja matkakulujen takaa löytyvät ALV-tiedot. Tuotteiden ALV - päivitys => Työkalut - Asetukset - Tuotteet. Päivitä jokaisen tuotteen ALV-kenttä. Matkakulujen ALV - päivitys => Työkalut - Asetukset - Matkakulut. Päivitä jokaisen matkakulun ALV-kenttä.
  4. ALV-% tulee päivittää erikseen toistuville laskuriveille, mikäli sellaisia on käytössä. Päivitys tehdään seuraavalla tavalla: Avaa työ, jota laskutetaan toistuvilla tuotteilla. Avaa Tuotteet-osio. Muokkaa toistuvaa tuotetta ja valitse ALV alasvetovalikosta oikea ALV-%.
  5. Tämän jälkeen uusille luoduille laskuille tulevat uudet ALV-kannat.