Syftet med resursallokering är att nyttja resurser på ett effektivt sätt, genom att synliggöra personalens beläggningsgrad och fatta välgrundade beslut om vem som ska arbeta i specifika projekt eller aktiviteter. Detta är lika användbart i försäljningsfasen som under genomförandefasen av ett projekt.

Med hjälp av resursallokeringen kan du definiera hur mycket tid olika personer kan ägna åt projekt eller faser. Resursallokering besvarar frågan “vilken person med en viss kompetens kan arbeta 10h i mitt projekt nästa vecka”, snarare än “vem är tillgänglig kl 14.00 på torsdag”, vilket handlar mer om kalender- och aktivitetshantering.

Resursallokeringen hänger tätt ihop med projektets tidsestimat. Allokeringen bör därför inte överskrida projektets eller fasens estimerade tidsåtgång, det handlar istället om hur de estimerade timmarna ska fördelas på olika personer. I Severa finns det stöd för att fördela detta arbete.

När du arbetar med resursallokering kommer även vyn Tid & Utlägg att påverkas, så att den registrerade tiden jämförs med hur mycket återstående allokerad tid personen har istället för att jämföras med den totala estimerade tiden för fasen/projektet. På så sätt ser medarbetaren tydligare hur mycket tid som återstår för dem själva att nyttja.

1.jpg

 

Beräkning av tillgänglig tid

Hur många timmar en person kan allokeras beror på två saker; personens arbetskontrakt och företagets inställningar för arbetsveckan. Om företagets arbetsvecka utgår från arbete mån-fre och den anställdes kontrakt säger att personen ska arbeta 8h per dag kommer systemet att göra det möjligt att allokera denna person 40 h på en arbetsvecka. Om du allokerar denna person med 40h under veckan kommer det visas som 100% beläggning.

2.jpg

I olika vyer i systemet används färgsättningen för att indikera hur hög beläggningsgrad en person har och ju mörkare färg, desto högre beläggningsgrad och rött indikerar att personen är belagd 100% eller mer.


Frånvaro och helgdagar


Om en person t.ex. har semester eller är sjukledig kommer den aktuella perioden att visas med en randig orange bakgrund. Frånvaro innebär dessutom att personen visas som 100% belagd den aktuella tiden. Helgdagar visas med en grårandig bakgrund. Helgdagar minskar också en persons tillgängliga tid under den aktuella dagen.


Behörigheter


Dina systembehörigheter avgör vad du kommer åt att se och redigera i resursallokeringen. Som administratör har du tillgång till att se och redigerar allt. Åtkomsten för andra behörighetsgrupper beror på vilka rättigheter de har till projekten och andra användare.

Om din projektbehörighet är “Projektledare, ingen behörighet till finansiell information eller fakturering” eller högre projektbehörighet har du en roll som ansvarig för projektplaneringen. I detta fall kan du välja alla medarbetare till ditt projekt och även se hur deras beläggning ser ut. Däremot kan du enbart redigera deras beläggning i de projekt du har rättighet att ändra. Som projektledare innebär det oftast de projekt du är ansvarig för. En vanlig medarbetare kan ha behörighet att rapportera tid och aktiviteter, men inte att skapa projekt. I detta fall kan du inte se andra personers allokeringar i översikten och inte heller redigera dina egna allokeringar.

Om du har behörighet till specifika användare, t.ex. dina underställda, kan du redigera alla allokeringar för dessa personer och även allokera dem till alla projekt.Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.